fredag 4 november 2011

Bevarade korsetter och snörliv

I jämförelse med 1700-talet så finns det inte många korsetter, eller snörliv, från 1600-talet bevarade. Och det finns inte speciellt mycket skrivet om dem heller- jag misstänker att det nog finns fler gömda i diverse muséesamlingar som ingen har brytt sig om. Här är i alla fall en liten genomgång om de bevarade korsetter som jag känner till. För att inte göra det alltför lång så sparar jag de benade liv som så att säga har inbyggd korsett till en annan gång.

Den tidigaste bevarade korsett man funnit är tysk och daterad till 1598. Den ingick i begravningskläderna för Pfaltzgrafin Dorothea Sabine von Neuberg och beskrivs av Janet Arnold i Patterns of Fashion 1560-1620 (Man kan också hitta mönstret i Corsets and Crinolines av Norah Waugh.


(Bildkälla: http://www.elizabethancostume.net/corsets/history.html)

Den består av två lager linne och ett lager silke, benad med valfiskben. Det finns också en ficka mitt fram för en ”busk”, en smal platta som kunde vara av horn eller trä, som ytterligare förstärkning. Den är snörd bak och som man kan se på bilden så ör den inte styvad över bysten.


Den avbild i naturlig storlek som gjordes till Elizabeth I av Englands begravning, 1603, var, bland annat iförd en korsett som troligen ingick i drottningens garderob och har daterats av Janet Arnold till början av 1600-talet.


(Bildkälla: http://theeleonoraproject.wordpress.com/)

Till skillnad från den tyska korsetten så är den snörd framtill. Tyget är fustian, en bomulls/linneblandningen och den är hembenad med valfiskben. Den är kantat med läderemsor som urspungligen varit äppelgröna. Drea Leed har gjort en bra rekonstruktion som man kan läsa om här.


(Bildkälla: http://www.elizabethancostume.net/corsets/history.html)

Den här vackra korsetten är också engelsk och är daterad till 1620-1640. Den är sydd av linne och röd siden, kantat med ljusblå sidenband och benad med valfiskben. Den är framsnörd över en benad magplatta. Det finns mer information här, men något mönster tycks aldrig ha tagits av det och jag har aldrig sett någon rekonstruktion. Tyvärr, så vacker som den är.


(Bildkälla: http://www.manchestergalleries.org/)

Mer välkänd är det rosa snörlivet med ärmar från Victoria and Albert., daterad till 1660-1670. Den är sydd i linne och vattrat siden, framsnörd och benad med valfiskben. Enligt webbsidan så är magplattan T-formad, vilket låter ganska intressant. Det verkar troligt att den här korsetten kommer att analyseras i Seventeenth-century Women's Dress Patterns: Book Two: 2 av Susan North och Jenny Tiramani som kommer ut nästa år, i alla fall så låter Amazons beskrivning som det; a pair of stays and a boned bodice, ivory and wooden busks, shoes, a hat, a stomacher, linen bands and supporters, a bag and a knife case. It also features a description of the stay-making process.




(Bildkälla: http://laracorsets.com/History_of_the_corset_03_17thCentury.htm)


(Bildkälla: http://m.vam.ac.uk/collections/item/O10446/stays-and-busk/#top)

Korsett som anses ha tillhört en av passagerarna på Mayflower och som nu finns på Pilgrim Hall i Plymouth, Massachusetts. Daterad av Janet Arnold till 1670. Har ursprungligen varit klädd med gult silke. Mer information finns här, där finns också information om den rekonstruktion som man också kan se på bilden.


(Bildkälla: http://18thcstays.blogspot.com/p/17th-century-stays-recreation.html)

Ingen bild, tyvärr, men i Corsets and Crinolines finns ett mönster på en korsett daterad runt 1701.

Och slutligen, något jag hittade på Digitalt Museum en sen natt och som jag tack varae Madame Berg har återfunnit; Ett snörliv i mörkbrunt skinn daterad av Nordiska museet till 1720-1729, men är på insidan daterad till ”Anno 1687” Det fanns ingen bild, den är gjord av fyra delar och kantad med sämskinn. Vore det inte spännande om det verkligen är ett snörliv från 1600-talet?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar