tisdag 1 november 2011

Skorta och särk

Jag är ingen expert på 1600-talsmodet och vill verkligen inte framhålla mig som en sådan, men jag tänkte att det kunde vara intressant med ett litet avstamp för de som vill sy sina kläder själv. Först ut får då bli det innersta lagret, skortan och särken. En nödvändig persedel i den historiska dräkten, det linneplagg som man bar närmast kroppen. Ju förmögnare man var, desto fler särkar eller skjortor hade man och desto finare var kvalitén på tyget. Eftersom kläderna ofta inte gick att tvätta, så fungerade linnet som en barriär mellan dyrbara tyger och kroppen. Och skyddade kroppen från att bli skavd mot tunga eller grova tyger. Snittet var enkelt och höll sig ganska oförändrat över flera sekel och det är inte svårt att hitta både mönster och sömnadsbeskrivningar på nätet. Det är inte heller svårt att sy och även om det går att köpa mönster, så kan man lätt rita upp mönsterdelarna direkt på tyget, speciellt om man har en vinkellinjal.



Mönster
Mönster för en vid särk och för en mansskjorta kan man hitta här och här. Vill man ha en mer figurnära särk med smala ärmar så kan man med fördela använda sig av The smock pattern generator . Se upp lite med ärmarna som kan bli väldigt snäva.

Det finns också ett flertal böcker där man kan hitta mönster;

Arnold, Janet Patterns of Fashion 4, The cut and construction of linen shirts, smocks, neckwear, headwear and accessories for men and women Mönster på 17 skjortor och 15 särkar, 1540-1660, i flera olika typer. Och för damer som helst har något under särken så finns det mönster till underbyxor också. Boken innehåller färgbilder på de bevarade plaggen, bilder på liknande plagg i konsten, samt analys och mönster.



Friendship, Elizabeth Pattern Cutting For Men's Costume Mönsterkonstruktion för en basskjorta.

Mikhaila, Ninya och Jane Malcolm-Davies The Tudor Tailor, Reconstructing sixteenth-century dress Ett århundrade för tidigt, men som sagt, det här är plagg som inte ändrade sig så mycket. Basmönster för en skjorta och en särk med sömnadsbeskrivning.

North, Suan och Jenny Tiramani Seventeeth-century Women's Dress Patterns, Book One Den här boken går ett steg längre än Janet Arnold och man får en mer djupgående analys av det bevarade plagget, samt konstruktionen, steg för steg. Dock bara ett särkmönster.

Vill man ändå ha ett köpt mönster så säljer Reconsteructing History sådana.

Tyg
Linne kan man hitta lite varstans, men här är några nätbutiker;

The Fabric Store
Ganska stort utbud på linne i olika kvalitéer och ofta reor, så man kan göra riktig kap.

Handelsgillet

Korps

Svarta katten

(Bilden på stureskjortan hittade jag här och särkmönstret här. )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar