onsdag 10 juli 2013

Sy en skjorta, del 3


Skjortan börjar så smått bli klar, nu är det bara manchetterna kvar Ärmarna , som är väldigt vida, sys fast vid axelsömmen innan man syr ihop vare sig ärm- eller sidosömmar. Precis som kragen så är ärmarna fastsydda frän rätsidan med en dekorativ söm. Över skuldran är ett parti av ärmen rynkad, resten sys in slätt.

 
På insidan viks ärmens sömsmån in och sys fast osynligt så att det bildas en falsk fransk söm, precis som på originalskjortan. Den har dock samma sorts avslut även i ärm- och sidosömmarna.


Över rynkorna är en bit linneband fastsytt. Antagligen för att rynkorna gör det svårt att vika in och avsluta snyggt. Insidan på skjortan blir väldigt prydlig!

 
Kilen under ärmen görs av en liten kvadrat, 8X8 cm när den blivit fållad.

 
Eftersom mitt tyg inte har användbara sömsmåner, så skulle de falska franska sömmarna som originalet har, bli för bulkiga på min. I ställer syr jag ihop den från rätsidan med små stygn. Jag börjar i hörnet där liv och ärm möts och syr fast kilen mot ärmen. Sedan syr jag fast den från hörnet igen mot livet. Kilen viks och sys fast på samma sätt vid det andra liv/ärm hörnet. Nu fortsätter jag dock och syr ihop hela ärmen, förutom en 10 cm lång slits. Sidsömmen sys ihop på samma sätt, med en slits som börjar 46 cm ned på sidsömmen. Eftersom min skjorta är mycket kortare än originalet så är sidslitsen ganska kort.

 


Kilen på plats.

 


Sidslitsen är förstärkt från insidan med en liten linnelapp på 3X2 cm

 


Nästa inlägg så får ni se manchetterna och den färdiga skjortan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar